Het Geheim van Peter Guidi (Dutch)

By Bert Jansma

"Ja, daar moet ik wat aan doen. Ik heb al jaren geen cd gemaakt", verzucht Peter Guidi. De fluitist/saxofonist kijkt naar het exemplaar van zijn cd 'Forbidden flute' op tafel. Spijt? Nou nee, alleen die zucht, want Peter Guidi heeft het gewoon te druk. Hij heeft zich een opgaaf gesteld die uniek is in Nederland en waarvoor hij allang een Jazzprijs met een Hoofdletter had moeten hebben. Peter Guidi is in z'n eentje een compleet opleidingsinstituut voor jazzmusici, jazzbands en jeugdige big bands in Nederland. Een Schot uit Italiaanse ouders en al jaren aartsvaderlijk thuis in het Nederlandse jazzklimaat. Niemand minder dan Henk Meutgeert, leider en arrangeur van het volwassen Jazz Orchestra of the Concertgebouw zei al eens over Peter Guidi: "Hij bouwt aan de toekomst voor het Jazz Orchestra of the Concertgebouw".

Even op een rij welke bands Peter Guidi, oprichter en coördinator van de Muziekschool Amsterdam, onder zijn hoede heeft: de Junior Swing, leeftijd 9 tot 11, de Jazz Juniors, 11 tot 13, de Jazz Generation, 13 tot 17, en daarna de Jazz Focus Big Band en de Jazz Mania Band. Een compleet traject om jazz te leren spelen en door te stromen naar groter en beter. Prijzenswaardig werk. Peter Guidi: "Dank je wel, goed om te horen, al is het soms 'a bit of a lonely job'. Maar ik geloof in wat ik doe. Ik probeer zoveel mogelijk jongens en meisjes podiumervaring te geven. Een enorm belangrijk onderdeel van het leerproces. Ook met een fantastisch muziekonderwijs-systeem blijft het: zovéél mogelijk spelen. 'Flying hours' noem ik het. Ik wil kinderen de kans geven jazzmuziek te ontmoeten. Op de radio horen ze 24 uur per dag hetzelfde. Een negatieve 'brainwash', platen over haat of geweld, ik noem 't niet eens muziek. Onze jongens en meiden verdienen beter: De ervaring van het opgroeien in een band, de teamgeest daarin vinden, het krijgen van zelfvertrouwen, elkaar ondersteunen, zonder jaloezie".
Vlak voor ons gesprek heeft de Jazz Mania band - inmiddels al twintig jaar bestaand! - de eerste prijs op het jazzfestival van Hoofddorp gewonnen, Jazz Focus won het Prinses Christina Jazz Concours en Jazz Generation trad in 2008 op tijdens het North Sea Jazz Festival for Kids. Guidi zelf stond aan de wieg van twee concoursen voor jong talent: dat Prinses Christina Jazz Concours en de Dutch jazz Competition. "Heel belangrijke zaken voor jonge jazzmusici", vindt hij.


Joris Roelofs

Een van de inmiddels landelijk hogelijk gewaardeerde talenten die uit de school-Guidi voortkomen is saxofonist Joris Roelofs. Als eerste jonge, Europese jazzmusicus al bekroond met de Amerikaanse Clifford Brown-Stan Getz Fellowship Award. Guidi kijkt erbij of hij in een sprookjesboek bladert wanneer hij vertelt hoe hij Joris Roelofs 'ontdekte': "Ik hoorde hem in het Vondelpark, onder de brug. Ik hoor 'Confirmation', heel goed gespeeld. Ik hoor een hele Charlie Parker-solo in dat stuk. Dat moet een conservatoriumstudent zijn, dacht ik en ik ga kijken. Zie ik daar een kind van tien jaar staan. Met een altsax die bijna groter was dan hijzelf". Guidi schiet erbij in de lach: "Ik heb hem feitelijk gekidnapt. Ik heb hem mijn kaartje gegeven en gezegd dat hij naar mijn workshop moest komen: 'Vraag maar aan je vader om mij te bellen'. Die heeft dat gedaan: The beginning of a great experience".
Guidi heeft nog zo'n talent gevonden. Een knulletje van 10 jaar, Joell Wilson, die op de kromme sopraansax (zeg maar in de vorm van een alt) de Best Solist Prize op het Amsterdamse IJfestival 2008 won.

Geheim

De Schotse Italiaan - met een mooie Engelse 'breeze'door zijn overigens prima Nederlands - licht een tipje van de sluier van Zijn Geheim op. "Weet je wat ik doe als ik met de oudere bands op festivals uitgenodigd wordt? Dan neem ik altijd een paar jongere musici mee om ook wat stukken te spelen. Dan leren ze wat het is om 'on the road' te zijn. Ze leren onderdeel van een team zijn, ontdekken wat een 'fun'dat kan zijn. Én ze leren hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik herinner me een optreden met Jazz Mania in Plzen in de Tsjechische Republiek. Eerst een concert in een mooie, oude schouwburg. De dag daarna bezichtiging van de beroemde brouwerij daar, daarna een spontaan concert op het oude stadsplein. De electriciteitssnoeren hebben we bij mensen die daar woonden in het stopcontact gestopt en we hebben gespeeld. Iedereen vond het prachtig. Joris Roelofs moest een solo nemen en hij zegt: 'Ik weet niet of ik het kan'. Hij was doodmoe. Ik zeg: 'That's what experience is all about. Right now you're gonna find out'. En hij heeft fantastisch gespeeld. Dat is inderdaad ervaring. Ik heb een favoriete quote van de grote Albert Einstein. Die zei: de enige werkelijke kennis is ervaring, al het andere is slechts informatie".
Het is dan ook een stukje rechtvaardigheid dat juist Peter Guidi gevraagd is om - met steun van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (NTB) - een landelijk Nederlands jazz orkest op te bouwen, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest: "Duitsland heeft zoiets, Engeland heeft zoiets, absurd dat wij het hier nog niet hadden. Terwijl hier ongelooflijk veel talent rondloopt. Het wordt een orkest waarvan iedere twee jaar een nieuwe 'editie' uitkomt. Ik wil er grote Nederlandse solisten mee samen laten spelen. En bekende Nederlandse arrangeurs voor die band laten schrijven".
Peter Guidi heeft nog een favoriete 'quote: 'It's the humble who learn': 'Je moet bewondering voor mooie muziek hebben, niet vergeten dat je nóóit stopt met leren. Ik realiseer me dat vaak wanneer ik heel jonge kinderen een blues-toonladder geef om op te spelen. Dan luister je en dan denk je: verdraaid, wat leuk, nog nóóit gehoord".

Back