Interview 'Het PAROOL'


Om Gek Van Te Worden


Met bijna honderd lerrlingen waaronder de
Jazzmania Big Band, komt jazz-pedagoog Peter Guidi woensdag naar het
Bimhuis. Het spelen in een bigband is een bijna
therapeutische bezigheid, vlndt hij. “Je moet kunnen
samenspelen én soleren.”

Is jazz aan het luitsteren? Wil de jeugd er niet meer naar luisteren? Onzin, vindt Peter Guidi. Hij heeft dagelijks jonge jazzmusici onder zijn hoede als docent van de Muziekshool Amsetrdam. Meer dan honderd leerlingen spelen in zijn leerorkesten en het zouden er nog veel meer zjn als de omroepen wat meer goede jazz lieten horen.
“ De Jeugd kent die muziek niet, dat is het probleem. Zodar ze er eenmaal kennis mee hebben gemaakt zijn ze er gek op. Vorige maand speelde ik met een leerlingen big band in Barcelona. Onze trombonist Anton Kuut werd na afloop van het concert bijna fingedrukt door een menigte jonge meisjes. Hij moet zijn handtekening zetten op huun handen en hun T-shirts. Als we op middelbare scholen spelen krijgen we ook altijd enorm enthousiaste reactes.”

Het betreffende leerIingorkest heet de Jazzmania Big band en bestaat uit gevorderde leerlingen. “Op de Muziekschool Amsterdam leid ik vijf jazz workshops en twee bigbands: de Jazz Juniors en Jazz Genereation groepen zijn voor kinderen van tien tot vijftien jaar en - voor leerlingen van het hoogste niveau - de Jazzmania big band.” Zeven ensembles in totaal bijna honderd leerlingen van groentje tot bijna-professional.zijn Woensdag te horen in het Bimhuis.

Guidi struikelt bijna over zijn woorden als hem wordt gevraagd welke solisten we in de gaten moeten houden bij de Bimhuis presentatie. De drummer Klaas Balijon, de saxofonisten Remco Keiser en Paul van der Feen en pianist Hans Lammenn allen in de tiener leeftijd.gaan het gigantisch maken.

De Jazzmania big band heeft aan acht concoursen meegedaan en zeven daarvan gewonnen. Bij één was het orkesi tweede. Vanwaar dat succes?
“ Dat is omdat wij cookin’ en swingin’ zijn en wij stralen plezier uit,” zegt de 48 jarige musicus die vier talen spreekt op het niveau van een native speaker, maar daar het Nederlands nog niet toe rekent. Guidi werd geboren in Schotland uit Italiaanse ouders en woonde op het eiland Jersey en Milaan voordat hij als saxofonist, fluitist en pedagoog neerstreek in Amsterdam, begin jaren tachtig.
Hij beschouwt jazz spelen in bigband-verband aals een bijna therapeutische bezigheid. “Je moet niet alleen kunnen soleren maar ook
samenspelen. Heel belangrijk in deze tijd vol ego. Ik heb mensen gehad met alcohol en drugsproblemen die er dankzij de jazz weer bovenop zijn gekomen. It’s a healing force.”

Jeroen de Valk

Back